Wederhoor in plaats van vooringenomen duiding

Het doel van deze site is het leveren van wederhoor als berichtgeving in de NL-media over een nieuwsonderwerp op campagnevoeren lijkt.

Home » Neergeschoten verkeersvliegtuigen en de duiding in de media

Neergeschoten verkeersvliegtuigen en de duiding in de media

Feitenrelaas neergeschoten verkeersvliegtuigen

Rusland 1983. Een vliegtuig van Korean Airlines wordt door een sovjetstraaljager neer-geschoten. Het vliegtuig was onderweg naar New York in het luchtruim van de Sovjet-Unie terecht gekomen. Alle 269 inzittenden komen om, inclusief een Amerikaans parlementslid.
—————————————————————————————————————————–
Iran 1988 Het Amerikaanse marineschip USS Vincennes schiet met een raket van Franse makelij een Iraans vliegtuig uit de lucht dat onderweg was naar de Verenigde Arabische Emiraten. Alle 290 inzittenden komen om het leven.

———————————————————————————————————————–
Oekraïne 2001. Een vliegtuig van Siberian Airlines stort neer in de Zwarte Zee. 78 inzittenden komen om. Het vliegtuig was onderweg van Tel Aviv naar het Siberische Novosibirsk.

—————————————————————————————————————————–
Oekraïne 2014. Een Boeing 777-200 van Malaysia Airlines werd onderweg naar Kuala Lumpur boven Oekraïne uit de lucht geschoten met een BUK raket. Geen van de 298 inzittenden overleefde de ramp.

———————————————————————————————————————–
Egypte 2015. Een Airbus A321 van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia met 217 inzittenden werd met een bom aan boord neergehaald.

Duiding in media

Rusland 1983: Woedende berichten in de Amerikaanse pers. Tip O’Neill (D-Mass.) noemde het besluit om het verkeersvliegtuig neer te schieten als “ongelooflijk barbaars.” Rep. George Hansen (R-Idaho) zei: “Het is moord, gewoon moord.” Er komen geen sancties.
——————————————————————————————————————————
Iran 1988. De Vincennes hield de logge Airbus A300 voor een veel kleinere en snellere F-14 straaljager. Er kwamen geen verontschuldigingen. USA betaalde wel een schadevergoeding aan de families van de omgekomen passagiers. Dat Frankrijk de Exocet raket leverde leidde niet tot discussies, laat staan sancties.
——————————————————————————————————————————
Oekraïne 2001. De oorzaak van de vernietiging is nooit gevonden. Russische onderzoekers kwamen met drie mogelijke verklaringen: een terroristische aanslag, een mechanische defect, of de toevallige lancering van een luchtdoelraket uit Oekraïne. Er zijn geen politieke gevolgen.
——————————————————————————————————————————
OekraIne 2014: Het onderzoek is nog niet afgelopen. De meest gelezen optie: Seperatisten zagen de MH17 aan voor een militair toestel uit Kiev dat wellicht om veiligheidsredenen onder dekking meevloog met de MH17. Een mogelijke Russische betrokkenheid was aanleiding voor de verdere vernietiging van de handelsbetrekkingen Eu/Rusland en het intensiveren van de tweede koude oorlog.
—————————————————————————————————————————
Egypte 2015. NOS verslaggever David Jan Godfroid ridiculiseerde in het NOS-journaal van 10 november 2015 in een verslag de bomaanslag op het Russische vliegtuig met de opmerking dat de Russische toeristen door het vliegverbod naar Sharm al Sheik toch wel pech hadden omdat in hun ‘eigen’ vakantiegebieden Sotchi en op de Krim het maar 13 graden was. Hij toonde daarbij het cijfer 13 op zijn smartphone.

Name of author

Name: Voorzetter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *