Wederhoor in plaats van vooringenomen duiding

Het doel van deze site is het leveren van wederhoor als berichtgeving in de NL-media over een nieuwsonderwerp op campagnevoeren lijkt.

Home » Doping in de Tour en in Rusland

Doping in de Tour en in Rusland

Feiten

Dopinggebruik onder wielrenners was wijdverspreid. Joop Zoetemelk werd twee keer positief bevonden en kreeg daarvoor een taakstraf. Lance Armstrong gebruikte testosteron, cortisonen, epo, groeihormonen, en bloedtransfusies.

 


In de atletiekwereld, waaronder die van Rusland, vindt doping plaats. De Russische atletiekbond (ARAF) heeft daarom vijf atleten geschorst vanwege dopinggebruik. Het gaat om kogelslingeraarster Maria Bespalova (29), marathonloopster Maria Konovalova (41), snelwandelaar Yevgeny Nushtayev (22), en lopers Yaroslav Kholopov (26) en Vlas Bredikhin (27).

 


Sinds 1 januari 2016 staat meldonium op de lijst van verboden middelen. Tennister Sjarapova en schaatser Koelizjnikov zijn op dit middel positief bevonden. Nike en Porsche schortten hun sponsorcontracten op

Duiding in de media

Jarenlang werd grootschalig dopinggebruik afgedaan als geruchten, werd niets serieus onderzocht en kregen ontkenners als Mart Smeets ruim baan in de media. De Tourdirectie greep pas in toen grootschalig dopinggebruik niet meer ontkend kon worden. Na 7 tourzege jaren werden Armstrong deze titels ontnomen.


De IAAF schorste Rusland in november 2015. Dat betekent dat atleten uit dat land voorlopig niet welkom zijn bij internationale toernooien. Dick Pound, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar het dopinggebruik in Rusland, heeft de Russische atleten gewaarschuwd dat ze mogelijk niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Kenia, Ethiopië, Marokko, Oekraïne en Wit-Rusland moeten van de IAAF hun anti doping programma aanpassen. Een schorsing van deze landen, of zelfs uitsluiting is niet aan de orde.

 


In onder meer Rusland wordt meldonium onder de naam Mildronate al 30 jaar in de vrije handel verkocht als middel om de werking van het hart te verbeteren bij stress en overbelasting. De ontdekker van het middel, Ivar Kalvins deelde mee dat meldonium geen effect heeft op de prestaties maar beschermt tegen stress en overbelasting. Emeritus hoogleraar Harm Kuipers stelde dat de prestatieverhogende werking niet bewezen is.

 

Name of author

Name: Voorzetter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *