Wederhoor in plaats van vooringenomen duiding

Het doel van deze site is het leveren van wederhoor als berichtgeving in de NL-media over een nieuwsonderwerp op campagnevoeren lijkt.

Home » Amerikaanse bemoeizucht met de rest van de wereld

Amerikaanse bemoeizucht met de rest van de wereld

Op 17 januari 1893 werd door Amerikaanse burgers de koningin Lili’uokalani van Hawaii afgezet met als doel aansluiting bij de Verenigde Staten te bewerkstelligen. Hawaii werd in 1898 de 50e staat van de Verenigde Staten.

Vijf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog vielen in 1944 door de VS geleide geallieerden Frankrijk binnen. Doel was naast het verjagen van Hitler, West Europa te beschermen tegen het oprukkende Rusland.

In april 1961 vielen Cubaanse ballingen gesteund door de Amerikaanse CIA de Varkensbaai op Cuba binnen. De invasie had het doel het linkse bewind van Fidel Castro omver te werpen. De invasie mislukt.

Na een uitgelokt schietincident in de golf van Tonkin begonnen de VS in augustus 1964 een oorlog tegen het communistische Noord Vietnam. Hierbij werden 47.244 Amerikaanse militairen, 365.00 Vietnamese burgers en 224.000 Zuid- en 660.000 Noord-Vietnamese militairen gedood. Doel was het oprukkende communisme tegen te gaan.

Op 25 oktober 1983. Viel de VS het Caribische eiland Grenada binnen. De invasie leidde tot het afzetten van de door de coupleiders geïnstalleerde revolutionaire regering, en werd beëindigd op 15 december 1983. Het is niet duidelijk waarom de Verenigde Staten Grenada binnenvielen.

Op 2 augustus 1990 viel een coalitie, geleid door de Verenigde Staten Kuwait binnen als gevolg van de invasie van Irak in Kuwait met als doel Irak uit Kuwait te verjagen.

Op 7 oktober 2001 viel op initiatief van de VS een alliantie van westerse mogendheden Afganistan binnen nadat de Taliban een ultimatum om Osama bin Laden en andere belangrijke leiders van Al Qaida uit te leveren naast zich hadden neergelegd.

Op 20 maart 2003 viel op initiatief van de VS onder het valse voorwendsels dat Hoessein massa vernietigingswapens had met een multinationale troepenmacht Irak binnen.

Daarnaast is Amerikaanse betrokkenheid bewezen van regimechanges van Mubarak (Egypte), Khadaffi (Libië), Janoekovitsj (Oekraïne) en pogingen daartoe bij onder andere  Assad (Syrië), Putin (Rusland).

 

United_States_(World_Map)

Groen: Your job

Paars: Our Job

Groeten van de rest van de wereld

 

Name of author

Name: Voorzetter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *